Travel & Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

Roadtrip suunnitelmia - USA

Olen jo kauan haaveillut pääseväni kiertämään Yhdysvaltoja. Haaveen toteuttamiseen ei ole ollut mahdollisuuksia aiemmin, mutta pari vuotta kestäneen säästämisen jälkeen alkoi ajatus matkasta tuntua vihdoin mahdolliselta. Tulevana syksynä meidän olisikin tarkoitus viettää neljä viikkoa Yhdysvaltoja kiertäen. Ajattelin jakaa muutamia ajatuksia reissun suunnittelemisesta, jos siitä vaikka olisi apua myös muille vastaavasta matkasta unelmoiville.

Helsinki - New York - Las Vegas - Zion - Antelope Canyon - Monument Valley - Grand Canyon - Death Valley - Mammoth Lakes - Bridgeport - Yosemite - San Francisco - Highway 1 - Santa Monica - Los Angeles - Fort Lauderdale - Florida Keys - Miami - Helsinki

Matkan suunnittelu

Reissua Yhdysvaltoihin kannattaa aloittaa suunnittelemaan hyvissä ajoin, ainakin mikäli tarkoituksena on kiertää useampia paikkoja. Me aloitimme listaamalla kohteita, joissa haluaisimme käydä, ja miettimällä reissuun käytettävää aikaa. Minun unelmani on ollut ajaa mantereen halki, mutta aikataulun ja toivekohteiden vuoksi päätimme tällä kertaa varata pari sisäistä lentoa kohteesta toiseen siirtymiseen. Välimatkat ovat niin pitkiä, että automatkasta suuri osa hujahtaa helposti keskellä autiomaata ajaen. Varasimme lennot jo viime syksynä ja näin saimme tehtyä raamit tulevalle matkalle. Lennot tulevat yleensä myyntiin noin vuotta aiemmin ja ne ovat silloin kohtuuhintaisia. Lennot voi tosin saada hyvällä tuurilla hieman edullisemmin jos malttaa odottaa lähemmäs matkan ajankohtaa. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa pyrkiä varaamaan suorat lennot mantereiden välille ja ainakin Finnair operoi HKI-NY väliä suorin lennoin. Mantereen sisäiset lennot ovat melko edukkaita, joten pitkiin siirtymisiin osavaltioiden välillä kannattaa harkita myös lentokonetta.

Kun lennot ovat varattuna on hyvä katsella hieman tulevia majapaikkoja. Osan yöpaikoistahan voi varata vasta reissun päällä, mutta se säästää aikaa ja vaivannäköä jos ainakin tärkeimmät yöpymiset on varattu etukäteen. Luonnonpuistojen yöpaikat voidaan myydä jo hyvin aikaisessa vaiheessa loppuun, joten ne kannattaa varata heti kun päivämäärät yöpymisille ovat varmat. Myös suurien kaupunkien, kuten New York, hotellit on viisasta varata ajoissa ennen matkaa. Suurissa kaupungeissa hyvät hotellit myydään ensin, ja mitä lähemmäs reissua mennään hinnat vain kallistuvat. Hotelleilla voi myös olla silloin tällöin hyviä tarjouksia jos niitä jaksaa kytätä. Esimerkiksi Vegasissa on viikolla mahdollista yöpyä hyvinkin edullisesti neljän-viiden tähden hotellissa. Yöpymiset vievät neljän viikon reissulla suurimman osan matkabudjetista, joten ne kannattaa valita huolella. Varatessa majoituksia täytyy huomoida sisältävätkö hinnat myös verot. Riippuen mitä kautta yöpaikan varaa voi hintaan tulla vielä kohteessa maksettavaksi kaupunkiveroja, sekä lomakeskusmaksuja, jotka tosin ovat niin pieniä, että tuskin rikkovat matkabudjettia. Hotellien ja motellien ohella yksityiset henkilöt tarjoavat kodikkaita Bed & Breakfast majoituksia varsin edukkaasti, joten vaihtoehtoja majoittumiseen löytyy siis moneen makuun ja budjettiin.

Auton vuokraaminen

Yhdysvallat ovat pitkien välimatkojen maa ja siellä liikkuminen tapahtuu muutamaa suurkaupunkia lukuunottamatta parhaiten autolla. Me vietämme reissun alussa muutaman päivän New Yorkissa, josta siirrymme länsirannikolle lentäen. Tarkoituksenamme on aloittaa varsinainen roadtrip vuokraamalla auto Vegasista, josta matkamme jatkuu autolla halki lännen. Tulemme vuokraamaan auton myös lomamme viimeiselle viikolle Floridassa. Autoa vuokratessa on järkevää verrata eri vuokraamoiden hintoja sekä vuokrausehtoja. Esimerkkinä osa vuokraamoista perii huomattavia summia, mikäli auton palauttaa eri osavaltioon tai toimipisteeseen, kuin mistä sen on poiminut. 

Autokanta Jenkeissä on suurempaa kuin Suomessa, joten kaikkein pienintä purkkia ei ole ehkä hyvä vuokrata, ainakin jos ajoa tulee tuhansia maileja. Vaikka bensa on edullista, suuret maasturit kuluttavat myös paljon ja se on hyvä muistaa autoa valitessa. Me saimme yllättäen parhaan diilin autoihin Hertziltä, vaikka olimme kuvitelleet kyseisen vuokraamon olevan tyyris. Autoa vuokratessa vakuutuksissa ei kannata säästää. Osa vuokraamoista tarjoaa vahinkovakuutuksen miljoonaan dollariin asti ilman omavastuuta. Valitsimme länsirannikon automatkalle Full Size kokoluokan auton, johon toivottavasti saamme kahden hengen matkalaukutkin mukavasti mahtumaan. Autojen hinnoissa ei loppujen lopuksi ole paljoa eroa eri autoluokkien välillä. Kaikilla autovuokraamoilla on tarjota myös avo-autoja sekä Premium luokan autoja. Jos maileja ei kerry tuhottomasti, niin mikäs sen mukavampaa, kuin hurutella vaikkapa Mustangilla pitkin Tyynenmeren rantaa.

Matkan valmistelu

Meidän matkaan on noin puolisen vuotta aikaa ja olenkin viime aikoina selannut paljon karttoja. Google Maps on ollut lyömätön apuväline ja reissuun tilasin Amazonista kattavat tiekartat. Olen suunnitellut reittejä mitä pitkin ajomatkat kannattaisi tehdä, sekä etsinyt kohteita, joissa olisi mukava käydä matkallamme. Osa nähtävyyksistä on sellaisia joihin liput täytyy varata jo ennen matkaa. Passin voimassaoloaika on hyvä varmistaa ennen reissua ja hankkia autoliitosta joko kansainvälinen ajokortti tai käännösosa. Kansainvälisen ajokortin tarve vaihtelee sen mukaan missä osavaltioissa aikoo ajaa. Viimeistään 72 tuntia ennen matkaa täytyy myös muistaa täyttää matkustuslupahakemus eli ESTA. Tärkeistä asiakirjoista kuten passit, lentoliput yms. kannattaa ottaa mukaan kopiot ja mahdollisesti skannata ne vaikka sähköpostiin. On tärkeätä hankkia matkavakuutus ennen reissua ja varmistaa, että omistaa luottokortin, joka toimii myös Yhdysvalloissa.

Valokuvauksen harrastajalle päänvaivaa aiheuttaa myös mukaan lähtevä kamerakalusto. Kevyt ja hyvin laukkuun mahtuva kamerakalusto on matkalla käytännöllinen, ja itse olen päättänyt ottaa mukaan Fujin peilittömän järjestelmäkameran objektiiveineen. Olen suunnitellut hankkivani matkaan myös jonkin kevyen jalustan, jota voisin käyttää esimerkiksi iltamaisemia kuvatessa. Objektiivien suhteen en ole vielä osannut tehdä päätöstä, mutta todennäköisesti joudun jotain uusia hankintoja vielä tekemään jos haluan täydentää minulla olevan 18-55mm kittiobjektiivin.

Ennen matkaa joutuu tekemään melko paljon valmistelevaa työtä, jos reissun haluaa suunnitella huolella. Minä pohdin myös mielessäni tulevaa pakkaamista ja reissuun lähtevää varustusta. Käytän kesälomani tähän tulevaan reissuun ensi syksynä, joten tulevana kesänä täytyy tyytyä tekemään pieniä retkiä täällä Suomen kamaralla. Me olemme aloittaneet tulevan matkan suunnittelemisen todella ajoissa ja vastaavan matkan voi varmasti valmistella paljon nopeammallakin aikataululla. Itse olen hankkinut pienen kirjan johon olen kirjannut ylös nähtävyyksiä ja muita kohteita joissa haluaisin reissussa käydä. Sama kirjanen toiminee matkalla myös reissupäiväkirjana, johon on hyvä tallentaa ylös kokemukset tuoreeltaan.

Jos lukijoiden joukosta löytyy kokeneita Amerikan matkaajia, niin vinkkejä saa laittaa kommenttiboksissa jakoon ja vastailen myös kysymyksiin parhaani mukaan.

❤ BLOGLOVIN    FACEBOOK    INSTAGRAM 

Maarit6 Comments