Adventures & Travel Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

 

Aavekaupunki Bodie

DSCF4322-2.jpg
DSCF4225-2.jpg
DSCF4206-2.jpg
DSCF4251-2.jpg
DSCF4165-2.jpg
DSCF4351-2.jpg
DSCF4333-2.jpg
DSCF4383-2.jpg
DSCF4152-2.jpg
DSCF4289-2.jpg
DSCF4155-2.jpg
DSCF4379-2.jpg
DSCF4298-3.jpg
DSCF4204-2.jpg
DSCF4257-2.jpg
DSCF4293-2.jpg

Sierra Nevada vuoriston itäisillä rinteillä sijaitsee Bodien aavekaupunki. Bodie on aito aavekaupunki, joka syntyi Kalifornian kultaryntäyksen aikaan. Kaivostoiminnan ehdyttyä asukkaat hylkäsivät kaupungin ja tulipalojen jäljiltä siitä on enää vain murto-osa jäljellä. Entisaikojen pahamaineisen kaivoskaupungin jäänteissä vierailee nykyisin noin kaksisataatuhatta matkailijaa vuosittain. Bodien kaivoksista saatiin aikoinaan 34 miljoonan dollarin edestä kultaa. 

Bodie nimettiin perustajansa- ja alueellavuonna 1859 kultalöydön tehneen William S. Bodeyn mukaan. Kun Standard Oil Company löysi alueelta vuonna 1876 entistä rikkaamman kultasuonen alkoi kaupunkiin mittava kultaryntäys. Muutamassa vuodessa kaupungin väkiluku nousi kultakuumeen mukana tuomien asukkaiden myötä kymmeneen tuhanteen. Kaupunki tuli kuitenkin tunnetummaksi pahuudesta kuin rikkauksista. Kaivostoiminnassa työskennelleiden lisäksi kaupunkia kansoitti saluunanpitäjiä, kauppiaita, satoja uhkapelureita, satoja prostituoituja, kiinalaisia, meksikolaisia ja lukemattomia pahantekijöitä. Ammuskelut, tappelut ja jopa tapot olivat päivittäisiä Bodien kaupungissa. Pääkatua täplitti loiston vuosina 65 saluunaa, joka kuulostaa hurjalta määrältä väkilukuun nähden. Löytyihän kaupungista toki kirkkokin. Tarina kertoo pikkutytöstä jonka perhe päätti muuttaa San Franciscosta Bodieen. Tytön päiväkirjaan kirjoittama fraasi " Goodbye God, I'm going to Bodie", tuli sittemmin tunnetuksi halki lännen ja kuvasi hyvin syntien mereksikin kutsuttua kaupunkia.

Bodien säätä on pidetty läpi aikojen arvaamattomana. Korkein kesälämpötila +33°C mitattiin vuonna 1991, kun taas helmikuussa 1902 pakkasta oli jopa -38°C. Talvet Bodiessa ovat pitkiä ja runsaslumisia. Vaikka kesäisin on helteitä voi myös silloin olla öisin pakkasta. Aavoilla vuorenrinteillä puhaltaa ajoittain hyvin voimakkaat tuulet. Ankarat sääolosuhteet ovat varmasti entisaikoina asettaneet omat haasteensa kaupungin asukkaille. Tarina kertookin, että osa huonosti valmistautuneista asukkaista on kuollut ankarien talvien aikana kaupungissa

Bodieen vievä tie on kuoppainen ja huonokuntoinen - matkaa on taitettava varoen. Alueen sisäänpääsy maksaa henkilöltä seitsemän dollaria. Palvelut puuttuvat, joten mukaan on hyvä pakata evästä ja juotavaa. Me saavuimme puistoon heti porttien auettua aamu yhdeksältä ja viihdyimme kaupungissa kierrellen pitkälle iltapäivään. Koska Bodie sijaitsee vuoristossa 2500 metrin korkeudessa on ilma ohutta. Tottumattomalle ohut ilmanala saattaa aiheuttaa heikotusta ja se kannattaa huomioida päivän ohjelmaa suunnitellessa. Alue on jätetty siihen tilaan, johon se jäi vuonna 1943, kun viimeisetkin asukkaat poistuivat kaupungista. Kaupungissa riehuneet tulipalot ovat tuhonneet siitä suurimman osan. Maassa lojuu metallirojua ja jalkoihin on syytä katsella, ettei vahingoita itseään. Vain harvoihin rakennuksista pääsee sisälle, mutta yksi kiinnostavimmista puuhista onkin kurkistella hylättyjen rakennusten ikkunoista sisään, ja osassa rakennuksista onkin vielä kaikki tavaratkin paikallaan.

Alueelta löytyy hyvin säilyneenä muunmuassa vanha koulu, paloasema, kirkko ja kauppoja. Pienet jyrsijät ja maaoravat ovat tosin tainneet muuttaa tätä nykyä asukkaiksi vanhaan kaupunkiin. Bodiesta tehtiin valtion suojeltu ja historiallinen puisto vuonna 1962. Kun kiertelee viehättävän Bodien kujia pitkin, on vaikea uskoa sen huonoa mainetta. Kaupungissa on toiminut kaikki tarpeelliset palvelut ja saamassamme esitteessä on jopa baseball -joukkueen kuva 1800-luvun lopulta. Bodiessa vierailuun on hyvä varata reilusti aikaa, jotta ehtii nauttia rauhassa tunnelmallisen aavekaupungin kujilla kiertelystä. Matkalla portilta parkkipaikalle sijaitsee myös kaupungin vanha hautausmaa. Näin jälkeenpäin hieman harmittaa, ettemme käyneet päivän päätteeksi myös siellä kiertelemässä. Nälkäisinä suuntasimme kohti motelliamme Bridgeportiin.

Yritin saada näihin kuviin parhaani mukaan aavekaupungin tunnelmaa. Ikkunoiden läpi kuvatessa huomasin likaisten ikkunalasien toimivan aavemaisen tunnelman tuovana suotimena. Käytin ikkunoita hyväkseni asettaen objektiivin lasia vasten niin, että kuvan reunat saisivat utuista kehystä. Mielestäni se onnistui aika hyvin ja mietinkin, että voisin joskus kokeilla tehdä eri suotimien avulla kuviin jo kuvausvaiheessa vintage henkisen ulkoasun. Kuvauksellisessa Bodiessa oli paljon innokkaita valokuvaajia. Suurimmaksi osaksi reissussa näin turistien kuvaan kännyköillä, mutta monissa erityisissä kohteissa, kuten Bodie, olikin selkeästi enemmän valokuvauksen harrastajia järjestelmäkameroineen.

MaaritKalifornia13 Comments