Travel & Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

Linnunradan kuvaaminen

Kuinka kuvata öistä tähtitaivasta ja linnunrataa? Talven pimeyden keskellä on hyvä kääntää katseet kohti öistä taivaankantta, sillä nykykamerat tarjoavat mahdollisuuden päästä kokeilemaan helposti myös yötaivaan kuvaamista. Tätä mahdollisuutta kokeilin ensimmäistä kertaa matkallamme Amerikassa, jossa olosuhteet olivat otolliset linnunradan kuvaamiseen. Tutustuin jo ennen reissua aiheeseen, jotta pystyin matkalla hyödyntämään opittuja asioita käytännössä. Tässä postauksessa jaan muutamia neuvoja, joilla pääsee alkuun tähtitaivaan kuvaamisessa.

Tarvikkeet

Yötaivaan kuvaamiseen tarvitaan kamera, josta on helppo säätää suljinaika, ISO-herkkyys ja aukko. Tarkennus tapahtuu manuaalisesti, joten automaattitarkennus täytyy voida kytkeä pois päältä. Parhaiten tehtävään sopii järjestelmäkamera. Objektiivin tulisi olla laajakulmainen ja valovoimainen. Tukeva jalusta on välttämätön. Otsalamppu on myös ehdottoman tärkeä ja lankalaukaisimesta on apua. Mikäli ulkoista laukaisinta ei ole käytettävissä, kannattaa hyödyntää kameran itselaukaisinta. Yöt ovat usein kylmiä, joten lämmintä vaatetta on hyvä olla mukana. Akut kannattaa ladata täyteen ennen kuvaamista ja tarkistaa, että muistikortilla on riittävästi tilaa. 

Kuvauspaikka

Kun kaikki varusteet ovat kunnossa kuvaamista varten on seuraava haaste löytää mahdollisimman pimeä kuvauspaikka kaukana kaupungeista ja taajamista. Mitä vähemmän alueelle heijastuu kaupunkien valosaastetta, sen kirkkaampana linnunrata näkyy. Taivaan tulisi olla tietenkin kirkas ja pilvetön. Parhaiten kuvaaminen onnistuu uuden kuun aikaan, jolloin kuun pimeä puoli on maata kohti, eikä kuu valaise taivasta. Paljaalla silmällä linnunradan näkee himmeänä utuna, joka kulkee taivaankannen halki. Pelkän taivaankannen kuvaamisen lisäksi kannattaa katsella paikkoja, joista saa kuvan etualle jonkin mielenkiintoisen elementin. Se voi olla metsä, jokin rakennus tai vaikka ranta - vain mielikuvitus on rajana. Syksystä kevääseen on parasta aikaa yötaivaan kuvaamiseen Suomessa, sillä kesäyöt ovat liian valoisia.

Kuvaaminen

Kun sopiva paikka kuvaamiseen löytyy asetetaan kamera tukevasti jalustalle ja suunnataan se kohti taivasta niin, että saadaan halutunlainen rajaus. Yötaivasta kuvatessa kameran asetukset säädetään manuaalisesti. Otsalamppu on tässä kohtaa ehdoton, sillä kuvauspaikan on oltava pilkkopimeä. Automaattitarkennuksella ei tähtitaivaan kuvaaminen onnistu, vaan tarkennus säädetään käsin äärettömään. Jos käytössä on zoom-objektiivi, on tarkennusta säätäessä varottava zoomin tahatonta kääntämistä, koska se voi aiheuttaa tarkennuksen epäonnistumisen. Kiinteäpolttovälisen objektiivin etuna on se, ettei zoomausrengasta tule vahingossa käännettyä. 

Tähtitaivaan kuvaamiseen sopivat parhaiten valovoimaiset objektiivit. Aukko tulisi asettaa mahdollisimman suureksi, jolloin aukkoluku olisi esimerkiksi f1.4-2.8 välillä. Linnunrataa kuvatessa ISO-herkkyys on nostettava melko korkeaksi, jotta kamera pystyy tallentamaan linnunradan yksityiskohdat. Riippuen käytössä olevasta kamerasta ja objektiivista herkkyyden tulisi olla vähintään 1600. Jos linnunrata ei näy kuvassa tarpeeksi selkeästi on ISO-herkkyyttä silloin nostettava. Linnunrataa kuvatessa käytetään pitkiä suljinaikoja, koska valon määrä yötaivaalla on vähäinen. Toisaalta liian pitkällä suljinajalla alkaa tähtien liike näkyä kuvassa tehden tähdistä viiruja. Suljinaikaan vaikuttaa myös käytettävä objektiivi. Mitä laajakulmaisempi objektiivi, sen pidemmäksi suljinajan voi säätää. Helppo laskukaava pisimmän käytettävän suljinajan laskemiseen on jakaa luku 500 käytössä olevan objektiivin polttovälillä. Jos käytössä on 24mm objektiivi tehdään laskutoimitus 500/24, jolloin tulokseksi saadaan 20,83. Tällöin pisin suljinaika jota voidaan käyttää ilman, että tähdet alkavat muuttua viiruiksi olisi noin 20 sekuntia. Jotkut käyttävät luvun 500 sijasta lukua 600, jolloin esimerkkitapauksessa pisimmäksi suljinajaksi saataisiin 25 sekuntia. Laskukaava toimii oikein, kun käytössä on täysikennoinen (kinokoon) kamerakalusto. Pienempikennoisen kameran kanssa täytyy ensin laskea mikä olisi objektiivin polttovälin vastaavuus täydenkennon kamerassa. 

Ulkoinen laukaisin on tärkeä apuväline pitkillä suljinajoilla kuvatessa. Jos kuvan ottaa suoraan suljinta painamalla se aiheuttaa kameraan tärähdyksen, joka voi pilata kuvan tarkkuuden. Mikäli laukaisinta ei ole käytössä, kannattaa käyttää kameran ajastimella toimivaa itselaukaisinta. Ottamalla muutamia testikuvia pääsee tekemään tarvittavaa hienosäätöä asetuksiin ja tarkennukseen. Kannattaa rohkeasti kokeilla kuinka eri asetukset vaikuttavat kuvaan.

Kuvankäsittely

Kuvien loppukäsittely on yksi tärkeimmistä vaiheista linnunradan kuvaamisessa. Kuvat kannattaa tallentaa RAW-muotoon, joka helpottaa kuvien käsittelyä. Itse käytän kaikkien kuvieni käsittelyyn Lightroomia. Koska linnunrata kuvataan korkeilla herkkyyksillä tulee kuviin väistämättä kohinaa. Kevyttä kohinanpoistoa joutuu kuvia käsitellessä tekemään samalla kun säätää kuvan kontrasteja ja sävyjä. Kuvat yötaivaasta tallentuvat muistikortille usein melko valjuina ja harmaina. Harjoittelemalla löytää itselleen mieleisen tavan käsitellä kuvat niin, että ne saavat viimeisen silauksensa ennen julkaisua.

❤ BLOGLOVIN    FACEBOOK    INSTAGRAM 

Maarit13 Comments