Adventures & Travel Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

 

San Franciscon kadut

DSCF5336-2.jpg

Jätimme Yosemiten kansallispuiston taakse tiistaina 23.9.2014 ja suuntasimme kohti San Franciscoa. Yosemiten ja San Franciscon välinen matka kestää autolla noin nelisen tuntia. Meillä ei ollut mikään kiire, sillä lähdimme ajoissa liikkeelle. Vatsanpohjassa tuntui kihelmöintiä, koska olimme pitkän erämaataipaleen jälkeen siirtymässä suurkaupunkiin. San Francisco oli myös alusta asti juuri se kaupunki, johon pääsemistä odotin suurimmalla innolla.

Vähitellen aloimme lähestyä kaupunkia. Kurvasimme keskustaan vievältä Oakland Bay Bridgeltä Treasure Islandille, josta katselimme innoissamme edessä häämöttävää San Franciscoa. Ilmasto oli muuttunut totaalisesti kuivan kuumasta Arizonasta ja kuulaan raikkaasta Sierran vuoristoilmasta. Sää oli lämmin ja merellinen, ja rannalla kävellessä kosteus sai ihon tuntumaan nihkeältä. Vaikka en ollutkaan auton ratissa, niin jännitin kaupungin keskustaan ajoa. Löysimme sujuvasti Downtownissa sijaitsevalle Grant hotellille ja jätimme auton vastapäätä sijaitsevaan parkkihalliin. Koska San Franciscossa tapahtuu jatkuvasti automurtoja myös valvotuissa halleissa, päätimme tyhjentää auton viimeistä nyssykkää myöten tyhjäksi. Olin ehkä hieman epäluuloinen parkkihallin henkilökuntaa kohtaan ja seurasin auton luovutusta tarkkaavaisena. Jätimme auton seuraaviksi päiviksi halliin ja tutustuimme kaupunkiin jalkaisin sekä julkisilla kulkuneuvoilla liikkuen.

Asetuimme ensitöiksi hotelliin, jonka jälkeen lähdimme käymään Market Streetillä sijaitsevassa Westfieldin ostoskeskuksessa. Market Streetillä vastaan vyöryi jos jonkinnäköistä kulkijaa ja kaupungin kodittomien suuri määrä kävi selväksi. Downtownin alue ei minua juuri miellyttänyt, mutta löysimmepä  ainakin reissun ensimmäiselle Panda Express -aterialle. Panda Expressistä tulikin yksi suosikkini pikaruokapaikkojen joukossa.

Hotellimme Grant osoittautui melko rujoksi. Huoneet olivat sinänsä ihan siistit, mutta hotellissa oli jokin erikoinen pistävä haju, joka myös tarttui vaatteisiin. En aivan varauksetta suosittelisi kyseistä hotellia, mutta saimme sen hyvin edukkaasti. Ensimmäinen ilta kaupungissa ei saanut minua vielä aivan ihastuneeksi, mutta edessä oli vielä kaksi täyttä päivää San Franciscossa.

DSCF5079-2.jpg
DSCF5127-2.jpg
DSCF5158-2.jpg

Ensimmäisenä aamuna lähdimme heti matkakortit hankittuamme käymään San Francisco City Hallilla. Itse rakennus on hieno, mutta sen ympäristössä liikkuu paljon kodittomia. Sisäänpääsy on ilmainen ja kaikkien rakennukseen saapuvien on kuljettava turvatarkastuksen läpi. City Hall on suosittu paikka vihkimisiin ja hääkuvauksiin. Vanhasta arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaakin käydä tutustumassa rakennukseen. On silti mainittava, että kyllähän se hieman latistaa ympäristön ylväyttä, kun läheisillä viheralueilla köllöttelee aamu unillaan yksi jos toinenkin elämän kolhima. Itse päätin etten valokuvaa matkalla kodittomia, vaikka tiedän, että monet katuvalokuvaajat kuvaavat mielellään heitä. Minusta kotia vailla elävien ihmisten kurjuuden kuvaaminen ei olisi tuntunut oikealta. Eri asia on sitten katutaiteilijat, joille täytyy toki muistaa antaa pieni tippi kiitokseksi kuvan ottamisen jälkeen. Myös osa kodittomista oli keksinyt jonkin tavan viihdyttää ohikulkevia ihmisiä pienten taskurahojen toivossa. Kodittomat ovat pääasiassa harmittomia, mutta usein turistit pyrkivät välttämään tiettyjä alueita. Tenderloin on ehkä huonomaineisin kaupunginosa, johon turistin ei ole syytä lähteä seikkailemaan. Hyvät ja huonot alueet ovat San Franciscossa melko lähekkäin toisiaan, joten jo yhden korttelin välin kulkemalla saattaa ympäristö muuttua tunnelmaltaan merkittävästi.

DSCF5265-2.jpg
DSCF5187-3.jpg
DSCF5274-2.jpg
DSCF5247-2.jpg
DSCF5300-2.jpg
DSCF5257-2.jpg
DSCF5322-2.jpg
DSCF5339-2.jpg
DSCF5332-2.jpg
DSCF5468-2.jpg
DSCF6017-2.jpg
DSCF5406-2.jpg

Monet rakennukset ovat San Franciscossa maalattu pastellivärein. Vapaamielisen kaupungin ilme onkin eläväinen ja värikäs. Kiertelimme ensimmäisen päivän jalkaisin ympäri kaupunkia. Päivän aikana tulivatkin tutuksi monet nähtävyydet San Franciscon keskustan ja sataman alueella. Satamassa sijaitseva Ferry Building oli myös yksi päivän vierailukohteista. Ferry Buildingista löytyy monia hyviä ruokapaikkoja, joissa kauppiaat tarjoavat lähiruokaa ja muita paikallisia tuotteita. Matkaan voi napata vaikkapa lähitiloilta tuotuja tuoreita hedelmiä. Kävimme syömässä Gott's nimisessä hampurilaispaikassa, josta sai maittavia aterioita paikallisista raaka-aineista valmistettuna.

San Francisco on tunnettu jyrkistä kaduistaan ja kaupungilla tarpominen alkaa poltella nopeasti pohkeissa. Puistoja ja viheralueita on runsaasti. Meitä ilahduttivat kaupunkikuvassa runsain määrin näkyneet hauvelit. San Franciscossa koirat vaikuttivat onnellisilta. Kuljimme illalla sattumalta pieneen puistoon, jossa juoksenteli irrallaan lauma koiria. Jäimme istuskelemaan penkille ja huomasimme kuinka puistoon saapui tuon tuosta ihmisiä koirineen samalla laskien koiransa irti. Koirat olivat sosiaalisia ja omistajat juoksuttivat laumaa vuorollaan pallon perässä. Välillä joku kutsui koiransa luokseen ja jatkoi matkaansa kotiin. Näiden koirien iloista temmellystä oli hauska seurata. Puisto oli aitaamaton, muttei kukaan empinyt laskea koiraansa irti. Hämärä alkoi laskeutua kapungin ylle unohduttuamme puistoon istuskelemaan, joten päätimme lähteä kulkemaan hotellia kohti. Kävimme vielä matkalla ruokakaupasta iltapalaa hotellille mukaan. Pitkän päivän jälkeen olo oli väsynyt ja uni tulikin nopeasti.