Adventures & Travel Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

 

Melkoinen Melkin luostari

DSC_9238-2.jpg
DSC_9167-2.jpg
DSCF1244-2.jpg
DSC_9196-2.jpg
DSC_9136-2.jpg
DSCF1192-2.jpg
DSC_9156-2.jpg
DSC_9143-2.jpg
DSC_9212-2.jpg

Itävalta on oikea vanhan arkkitehtuurin ja kulttuurin kehto, joten automatkalla maan halki onkin loistava mahdollisuus tutustua esimerkiksi lukuisiin upeisiin linnoihin sekä luostareihin. Vaikka pidänkin kaikkein eniten luontokohteista, en voi väittää ettenkö innostuisi myös kaupungeista ja muista nähtävyyksistä. Matkatessamme Salzburgista Wieniin olimme merkinneet kartalle muutamia mielenkiintoisia kohteita, joista ehdottomasti merkittävimpänä barokkityylinen Melkin luostari (Stift Melk).

Tonavan varrella Kallionkielekkeellä sijaitseva Melkin luostari erottuu jo kauas ajaessa A1 -moottoritietä pitkin, ja näyttää aivan siltä kuin se torneineen vartioisi edestä löytyvää pientä ja kaunista Melkin kylää. Luostari rakennettiin alunperin linnaksi Leopold I Babenbergiläisen toimesta, ja siitä tuli luostari varsinaisesti vuonna 1089 kun Leopold II luovutti linnan benediktiinimunkeille. Nykyisenkaltaisen barokkityylisen ulkoasun luostari sai vasta 1700- luvun alkupuoliskolla.

Olimme lähteneet aamulla jo anivarhain liikenteeseen Salzburgista, sillä sen sijaan että olisimme ajaneet vain suorinta tietä Wieniin halusimme taittaa matkan rauhallisesti tutustuen muutamiin nähtävyyksiin. Sää näytti epävakaalta, mutta saavuimme juuri parahiksi auringonnousun aikaan aamun ensimmäiselle pysähdykselle Schloss Ort -linnalle Gmundeniin. Vietimme ehkä tunnin tutustuen pienen Gmundenin kylän ympäristöön, kunnes jatkoimme matkaamme kohti Melkiä. Melkin luostarin ovet avautuvat vierailijoille yhdeksältä ja myöhästyimme tästä aavistuksen. Suuri parkkialue oli jo alkanut täyttyä henkilöautoista ja turistibusseista.

Liput Melkin luostariin kustantavat 10 euroa henkilöltä sisältäen pääsyn myös luostarin puutarhaan. Opastetun kierroksen hinta on vastaavasti 12 euroa. Me valitsimme kierroksen ilman opastusta, mutta näin jälkikäteen ajateltuna olisimme voineet kyllä kiertää oppaankin mukana, jolloin olisimme varmasti saaneet kuulla kiinnostavaa tietoa luostarista. Niin tai näin valitsimme tutustua alueeseen omaan tahtiimme eikä sekään huono vaihtoehto ollut. Luostarista löytyy muun muassa moderni museo, kaunis marmorisali, upea vanha kirjasto ja valtaisa kirkko. Mahtipontisen rakennuksen rinnalla on vielä kaunis puutarha paviljonkeineen. Luostarin luota pääsee myös laskeutumaan alas tunnelmalliseen Melkin kylään. Nykyisin luostarissa asuu enää muutamankymmentä munkkia, mutta siellä toimii kuitenkin koulu jota käy noin 900 oppilasta. Turisteja Melkin luostari vetää puoleensa vuosittain noin puolen miljoonan matkailijan verran. Rakennuksen kuntoa huolletaan jatkuvasti, ja meidänkin vierailumme aikaan oli maalareita pienten pensseleidensä kanssa paikkaamassa virheitä rakennuksen maalipinnassa.

Melkin luostarilla vierailu oli vasta alkusoittoa kaikelle arkkitehtuurin ja kulttuurin loistolle, jota pääsimme tulevina päivinä kokemaan Wienissä. Melkistä lähtiessä alkoi ajoittainen kova sade, joka vaikeutti hieman matkantekoamme ja näin ollen loppupäivän kuvasaldo jäi osin melko vaatimattomaksi. Ennen Wieniin saapumista ehdimme kuitenkin ajaa vielä pitkin Tonavan vartta kiemurtelevaa tietä halki viljelysmaiden, sekä käydä ihailemassa matkan varrelta löytyneitä linnoja. Jos en aivan kaikkea näkemäämme saa koottua postauksiksi, niin tulen jossain vaiheessa julkaisemaan tuonne blogin gallerioihin Euroopan matkamme parhaat otokset, joista löytyy varmasti myös joitain aiemmin julkaisemattomia kuvia.

MaaritItävaltaComment