Travel & Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

Dolomiitit

Miltä kuulostaisi loma kohteessa, jossa maisemat olisivat muodostuneet sapelimaisista vuorenhuipuista, turkoosina kimmeltävistä järvistä, tuuheista havumetsistä ja kauniista laaksoista kylineen? Edellä kuvatun mukaisen maiseman matkailija kohtaa kesällä Dolomiiteilla. Dolomiitit ovat Alppeihin kuuluva ainutlaatuinen vuoristoalue Italiassa. Nimensä Dolomiitit ovat saaneet samaa nimeä kantavasta vaaleasta kivilajista, josta alueen tunnusomaiset teräväpiirteiset vuoristot ovat muodostuneet. Alue hakee kauneudessa vertaistaan ja houkuttelee ympäri vuoden ulkoilusta pitäviä matkaajia puoleensa. Vuodesta 2009 asti Dolomiittien vuoristoalue on kuulunut myös Unescon maailmanperintöluetteloon.

Historian ensimmäiset suorana lähetyksenä televisioidut talviolympialaiset järjestettiin vuonna 1956 Dolomiiteilla Cortina d'Ampezzossa, jonka jälkeen alueen turismi alkoi kasvaa räjähdysmäisesti. Talvisin alppikylät täyttyvät laskettelijoista ja hiihtäjistä, kun taas kesäisin vuoristossa viihtyvät patikoijat, polkupyöräilijät, vuorikiipeilijät, sekä huimapäiset base-hyppääjät ja varjoliitäjät. Dolomiiteilla järjestetään vuosittain lukuisia kansaivälisiä urheilukilpailuja esimerkiksi hiihdossa ja pyöräilyssä, joista etenkin hiihtokilpailut ovat monille suomalaisille tuttuja.

Minun kiinnostukseni Dolomiitteihin heräsi jo ala-asteella; Maantieto oli yksi lempiaineistani ja muistan, kuinka oppikirjassani oli kaunis kuva Dolomiiteilta. Jo silloin haaveilin pääseväni joskus Dolomiiteille, tai jos ihan totta puhutaan, niin saatoinpa jopa haaveilla saavani joskus asua yhtä kauniissa paikassa.

DSC_1706-2.jpg
DSCF3982-2.jpg
DSC_1569-2.jpg
DSC_1644-2.jpg

Varattuamme lennot viime syksyistä Itävallan matkaamme varten Helsingistä Müncheniin oli tarkoituksenamme alunperin viettää koko loma Itävallassa. Tehdessämme tarkempaa reittisuunnitelmaa alkoi minua kuitenkin houkutella koko ajan enemmän ja enemmän piipahtaminen Italian puolelle, sillä Dolomiitit tuntuivat olevan niin sujuvasti yhdistettävissä reitillemme. Saimme lopulta nipistettyä aikaa muualta sen verran, että meille jäi lähes kolme päivää käytettäväksi Dolomiiteille. Vuokra-autolla reissaaminen on siitä helppoa ja huoletonta, että reittiä sekä aikatauluja voi muokata aivan mieltymyksiensä mukaan päästäkseen juuri niihin kohteisiin joihin haluaa.

Meidän reittimme halki Dolomiittien kulki Itävallan Grossglocknerilta ensin Tre Cime di Lavaredolle, josta ajoimme Passo Falzaregoon. Passo Falzaregolta jatkoimme Arabban kautta Passo Pordoin serpentiinitielle ja sieltä Ortiseihin, jossa vietimme ensimmäisen yömme Italian puolella. Ortiseista ajoimme kuvankauniiseen Funesin laaksoon, jossa yövyimme yhden yön Santa Magdalenassa. Santa Magdalenasta meidän taas oli aika jatkaa matkaamme Itävallan halki seuraavaksi yöksi Saksan Fusseniin. Sen sijaan, että olisimme ajaneet suorinta tietä Itävallan puolelle Innsbrückiin, päätimme valita yhden pienen vuoristotien, joka kuljetti meidät Itävallan Söldenin halki kohti Saksaa. Matkamme Saksaan muodostuikin varsinaiseksi seikkailuksi, jossa kohdallemme tuntui kerääntyvän useita epäonnisia sattumuksia, jotka lopulta saattoivatkin olla onneksemme. Tuosta matkasta taidankin tehdä vielä aivan oman postauksensa.

DSC_1377-2.jpg
DSC_1578-2.jpg
DSC_1685-2.jpg
DSC_1710-2.jpg
DSC_1623-3.jpg

Autoilu Dolomiiteilla on helppoa, kunhan muistaa pitää rauhallisen matkavauhdin ja huomioi tarkkaavaisesti muun liikenteen mutkaisilla teillä. Bensan hinta on Italian puolella selkeästi korkeampi kuin Itävallassa, eli jos matkaa Dolomiiteille Itävallasta kannattaa auto tankata ennen rajan ylitystä. Yleisesti ottaen hintataso Italiassa on kutakuinkin sama kuin Suomessa. Auton vuokraaminen ei ole välttämätöntä, jos on valmis matkaamaan julkisilla kulkuneuvoilla, tai osallistuu esimerkisksi opastetulle vaellusmatkalle jollaisia useat matkanjärjestäjät tekevät Dolomiiteille kesäkaudella. Auton vuokraamista kuitenkin suosittelen omatoimiselle matkaajalle, sillä se antaa niin paljon vapautta reittisuunnitelman suhteen. Meidän matkamme alku- ja päätepisteenä toimi Saksan München, josta ajaa tarvittaessa noin muutamassa tunnissa suoraan Dolomiiteille. Italian puolella lähimmät kansainväliset lentokentät sijaitsevat Venetsiassa, sekä Milanon liepeillä Bergamossa. Dolomiittien reissuun on helppo yhdistää vaikkapa rantaloma Gardajärvellä, sillä välimatkat ovat lyhyet.

Ahkera matkaaja ehtii jo muutamassa päivässä nähdä mukavasti Dolomiitteja, mutta alueella hujahtaisi helposti reilu viikkokin. Me pysyimme liikkeessä aamuvarhaisesta iltamyöhään, mutta olimme silti varanneet muutamille kohteille reilusti aikaa, minkä vuoksi meiltä jäi myös vielä paljon näkemättä. Kesäaikaan ensimmäistä kertaa Dolomiiteille matkaavalle suosittelisin vierailemaan ainakin Tre Cime di Lavaredolla ja Val di Funesissa. Dolomiittien korkein vuori on Marmolada, joka nousee 3343 metrin korkeuteen. Niin Marmoladalle kuin useimmille muillekin huipuille pääsee köysihisseillä, mistä taas alkavat lukemattomat upeat patikkareitit. Patikkaretkeä suunnittelevan on syytä varautua matkaan kunnollisin varustein ja kartoin. Me hyppäsimme köysihissin kyytiin ainoastaan matkatessamme Secedalle, mutta hyviä patikkapolkuja etsivän kannattaa epäilemättä tutustua myös esimerkiksi juuri Marmoladan reitteihin. Eikä sekään olisi vääryys, jos haluaisi vain nautiskella rennosti lomastaan jossain viihtyisässä majatalossa ihaillen ympäröivää maisemaa ja piipahtaen välillä jossain alueen ihastuttavista alppikylistä.

Me olimme matkalla lokakuun alkupuoliskolla, jolloin säät olivat melko epävakaat ja koleat. Myös kevään eteneminen on vuoristoalueilla hidasta, joten mikäli haaveilee aurinkoisista kesäpäivistä Alpeilla, on kesäkuun puolivälistä syyskuun alkupuolelle parasta aikaa matkustaa Dolomiiteille. Viime syksynä ruska ei olut vielä saavuttanut Dolomiitteja lokakuun alussa, eli hijaisia patikkapolkuja ja syksyn sävyjä nähdäkseen paras matkustusaika voisi olla lokakuun loppupuolella. Dolomiitit ovat ympärivuotinen matkakohde, joten olipa matkan ajankohta mikä tahansa, on luvassa varmasti paljon nähtävää ja koettavaa.

❤ BLOGLOVIN    FACEBOOK    INSTAGRAM 

MaaritItalia30 Comments