Travel & Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

Kaarlensilta aamulla

Ainoana toiveenani vierailullemme Prahassa oli herätä yhtenä aamuna ennen auringonnousua ja saada kuvattua Vltava joen ylittävä Kaarlensilta aamun valossa. Sen sijaan, että olisimme heränneet yhtenä aamuna puoli viideltä suunnataksemme tuolle maailmankuululle sillalle, päädyimme tekemään sen kahdesti. Ei sen vuoksi, että ensimmäinen aamu olisi ollut jotenkin huono, vaan koska se oli niin upea, että halusimme kokea aamuisen tunnelman sillalla uudestaan.

516 metriä pitkän Kaarlesillan rakentaminen aloitettiin vuonna 1357 kuningas Kaarle IV:n aikana. Aikaisemmin samalla paikalla oli Judithin silta, joka kuitenkin sortui tulvissa. Kuudestatoista kaaresta koostuva Kaarlensilta on kestänyt tulvat, ja se yhdistää Prahan Pienen puolen ja Vanhankaupungin. Tätä nykyä Kaarlen siltä on avoin vain jalankulkijoille, mutta vuosisatojen saatossa sillä ovat kulkeneet niin hevosvaljakot, raitiovaunut, kuin autotkin. Sillan katseenvangitsijoina toimivat kolmenkymmenen pyhimyksen patsaat, joista suurin osa valmistui vuosien 1683 ja 1714 välisenä aikana parhaiden Böömiläisten kuvanveistäjien toimesta. Osa patsaista on kuitenkin vuosisatojen saatossa joko tuhoutunut, pudonnut jokeen tai sittemmin viety Prahan linnassa sijaitsevan Lapidarium museon suojiin, jonka vuoksi paikalla on nyt uudet näköispatsaat.

DSC_5960.jpg
DSC_5951.jpg
DSC_6017.jpg
DSC_5965.jpg
DSC_5988.jpg
DSC_3382.jpg
DSC_5617.jpg
DSC_6002.jpg
DSC_6035.jpg
DSC_5632.jpg
DSC_5637.jpg
DSC_5646-Edit.jpg

Tunnelma Kaarlensillalla on aamun tunteina sanoinkuvaamattoman hieno. Keskipäivän valtavien ihmisvirtojen ja katukauppiaiden armeijan sijasta sillalla saattaa olla yksittäisiä valokuvaajia, jokunen auringonnousua katsomaan tullut turisti, tai sitten yöllisiltä reissuiltaan kotiin palailevia juhlijoita. Sillalla käyskennellessä ei voi olla miettimättä mielessään millaista olisi ollut olla paikalla vaikka sata vuotta- saati puoli vuosituhatta sitten. Millaisia tarinoita ja tapahtumia kytkeytyy niiden tuhansien ja tuhansien ihmisten muistoihin, jotka ovat sillalla joskus kulkeneet, tai mitä kaikkea silta olisi kuullut ja nähnyt, jos se niin voisi ja osaisi vielä kaiken kertoa.

Jos Kaarlensillan auringonnousua jaksaa nousta aamulla katsomaan, niin samalla kannattaa hyödyntää mahdollisuus tutustua muuten niin vilkkaaseen kaupunkiin aamun hiljaisina tunteina. Me kävimme ensimmäisenä aamunamme kävelyllä Prahan linnan alueella, ja toisena kuljeskelimme Vanhassakaupungissa katsellen kuinka kadut heräilivät hiljalleen uuteen päivään. Kuten jo edellisessä postauksessa kerroinkin, niin minua kiehtoisi erityisesti nähdä Praha talvella. Ehkäpä joskus palaan tuo haave mukanani talviseen Prahaan ja Kaarlensillalle.

❤ BLOGLOVIN    FACEBOOK    INSTAGRAM 

MaaritTšekki, Praha8 Comments