Adventures & Travel Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

 

Saxon - Bohemian Switzerland

DSC_5156.jpg
DSC_5167.jpg
DSC_5164.jpg
DSC_5182.jpg
DSC_5172.jpg
DSC_5213.jpg
DSC_2762.jpg
DSC_5203.jpg
DSC_2741.jpg
DSC_2746.jpg
DSC_2767.jpg

Elben hiekkakivivuoriston alueelta Saksasta ja Tšekeistä löytyy kaksi hieman tuntemattomampaa, mutta sitäkin kiinnostavampaa kansallispuistoa. Saksan puolella tämä puisto kulkee nimellä Saksin Sveitsi (Sächsische Schweiz - Saxon Switzerland) ja Tsekin puolella nimi on vastaavasti Böömin Sveitsi(České Švýcarsko - Bohemian Switzerland). Näiden puistojen saattaisi nimen perusteella virheellisesti ajatella kuuluvan jonnekin päin Sveitsiä, ja nimi onkin saanut alkunsa 1800-luvulla kahdelta sveitsiläiseltä taiteilijalta, jotka vertailivat Saksin alueen maisemia kotimaahansa Sveitsiin. Samaan aikaan nimi vakiintui käyttöön suuremman yleisön tuntemana ajan kirjallisten julkaisujen kautta, ja myöhemmin myös Tšekin puoli puistosta sai nimen perään viittauksen Sveitsistä.

Molemmille puistoille ovat tunnusomaisia korkeat eroosion muovaamat hiekkakivikalliot ja tunnelmalliset metsät, jotka jäävät kallioiden syleilyyn. Saksan puolella puiston tunnetuin nähtävyys on Bastein silta, jonka esittelen teille seuraavassa julkaisussa, ja Tšekin puolella Pravčická brána, joka on Euroopan suurin luonnon muovaama kivikaari. Näiden lisäksi molemmat puistot tarjoavat runsaasti nähtävää, mutta itselleni ehkä kiinnostavinta antia olivat loistavat patikointireitit.

Saapuessamme Saxoniin aamuiselta kuvausretkeltä Rakotzbrückelta, suuntasimme suoraan patikkapoluille. Olimme selvittäneet ennen matkaa suurin piirtein paikan, josta pystyisimme aloittamaan patikoinnin. Jätimme auton parkkiin tien varrelle Bad Schandaun kylän jälkeen ja aloitimme taivaltamisen ylöspäin. Jyrkkien kallioiden vuoksi alue tarjoaa kunnon nousuja, joten tyystin rapakuntoiselle en suosittelisi ainakaan Saksan puolen reittejä pitempään vaellukseen.

Jos näissä puistoissa vierailusta haluaisi ottaa mahdollisimman paljon irti suosittelisin varaamaan molempiin - sekä Saxoniin, että Bohemiaan vähintään yhden konaisen päivän, mutta me teimme patikkaretkemme molempien puistojen puolella yhden päivän aikana. Patikoituamme muutaman tunnin ajan Saxonin puolella siirryimme iltapäivällä Hrenskon kylään Tšekkeihin, josta lähtevät polut Pravčická bránalle. Pravčická bránalle kulkeva reitti on selvästi helpompi, kuin mitä vaellusreitit olivat Saxonissa. Maisemat patikkapoluilta olivat mielestäni Saksan puolella hienommat, mutta reitit olivat kuitenkin haastavampia.

Päivän patikointien jälkeen jäimme yöksi Hrenskon kylään, josta olimme varanneet Hotel Hawelin kattokerroksesta piskuisen huoneen jaetulla kylpyhuoneella. Huone tyylikkään hotellin koirankoppiosastolla kustansi vain 30 euroa yöltä, joten se sopi meidän tiukan budjetin matkamme yösijaksi varsin mainiosti. Huone oli kallistuvan katon vuoksi niin matala, että sinne täytyi kulkea kyyryssä, mutta huoneen kattoikkunasta tuikkiva kirkas tähtitaivas kruunasi nukkumaan mennessä mukavasti onnistuneen ulkoilupäivän.

MaaritSaksa, Tšekki2 Comments