Adventures & Travel Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

 

Matkailu avartaa

TBGB-2017-full-11-2.jpg

Viikon päästä starttaa Messukeskuksella vuosittain pidettävät Matkamessut. Monille matkoja suunnittelevalle Matkamessut ovatkin vuoden ykköstapahtuma inpiroitumiseen, edullisten matkojen etsimiseen ja muuten vain uusien tuulien nuuskutteluun. Täytyy tunnustaa etten ole itse ollut oikein koskaan minkään sortin messuista innostuvaa tyyppiä, mutta toki olen Matkamessuillakin jo aiemminkin piipahtanut. Tämä vuosi on osaltani hieman erilainen, sillä hyppäsin viime syksynä tarmokkaan mimmiporukan mukaan järjestämään Travel Bloggers Give Back hyväntekeväisyystempausta, joka pidetään tänä vuonna toista kertaa Matkamessuilla.

Viime vuoden Matkamessuilla Travel Bloggers Give Back toteutettiin yhteistyössä Autolla Nepaliin -projektin kanssa kirpputorin muodossa myyden matkailuaiheisia kirjoja sekä tarvikkeita. Tempaus oli varsin onnistunut ja sen avulla saatiin kerättyä lähes kaksituhatta euroa Nepalin kastittomille lapsille rakennettavaa koulua varten.

TBGB-2017-full-4-2.jpg
TBGB-2017-full-16-2.jpg
DSC_0749.jpg

Tämän vuoden hyväntekeväisyyskohteeksi valikoitui maailman köyhimpiin maihin kuuluvan Laosin Bokeon läänissä elävien lasten koulutuksen tukeminen. Noin 40 prosenttia maan väestöstä kuuluu etnisiin vähemmistöryhmiin, joiden asema on erittäin heikko. Monet lapset elävät perusterveydenhuollon ulottumattomissa ja erityisesti tyttöjen asema on huono. Plan Suomi on tehnyt parin vuoden ajan työtä parantaakseen Laosin syrjäkylien lasten asemaa ja apu on suunnattu erityisesti Bokeon lääniin. Tavoitteena on taata alueen lapsille turvallinen ja syrjimätön oppimisympäristö, jossa kaikki lapset sukupuolesta tai etnisestä ryhmästä riippumatta voivat osallistua opetukseen täysipainoisesti ja tasa-arvoisesti. Keskeisessä roolissa projektin onnistumisessa on opettajien kouluttaminen, sekä uusien toimintatapojen tuominen kyläyhteisöjen ja perheiden arkeen. Useat seudun lapsista joutuvat olemaan apuna perheiden päivittäisissä töissä, eivätkä voi sen vuoksi käydä koulua. Plan on avustanut Bokeon läänissä esimerkiksi infrastruktuurin rakentamista, jotta ihmisten elämä helpottuisi ja lapset pääsisivät koulutuksen piiriin.

Järjestämme Matkamessuilla 19.–22.1.2017 valokuvanäyttelyn, jonka teosten myymisestä saatu tuotto ohjataan Plan Suomen kautta hyväntekeväisyyskohteeseemme Laosiin. Näyttelyn upeat kuvat tulevat viideltäkymmeneltä tempaukseen mukaan lähteneeltä suomalaiselta matkabloggaajalta, ja toivomme messuvieraiden pääsevän kuvien myötä pienelle maailmanympärimatkalle. Yhteistyökumppanimme Epson tulostaa paikan päällä kuvista kolmessa koossa huippulaadukkaita valokuvatulosteita, joita messuvieraat voivat ostaa, ja näyttelyn valmiit seinätaulut myydään tapahtuman päätteeksi. Jokainen ostos oikeuttaa myös arpalipukkeeseen, jolla voi voittaa Matkapörssin tarjoaman matkalahjakortin. Meidät löytää messuilta Rantapallon messuosastolta 7m138. Koko tempaus toteutetaan yhteistyökumppaneitamme myöten hyväntekeväisyytenä, joten kaikki tapahtuman kautta kerätyt varat menevät lyhentämättömänä suoraan avustuskohteeseen.

TBGB-2017-full-19-2.jpg

Vaikka se kuulostaakin kuluneelta kliseeltä, että matkailu avartaa, niin kyllä siinä piilee totuuden jyvänen. Tottakai siihenkin vaikuttaa miten matkustaa ja millaisia elämyksiä kukakin matkoiltaan hakee, ja kuinka asioita ylipäänsä kokee. On ollut kiinnostavaa ja ajatuksia herättävää nähdä vieraita kulttuureita, ja miten erilaista arkea ihmiset voivat elää jopa saman maan sisällä puhumattakaan siitä, kuinka suuria erot ovat kun tarkastellaan koko maapallon väestöä. Tekemämme matkat ovat hienojen elämysten lisäksi vaikuttaneet arvomaailmaani.

Travel Bloggers Give Back sai alkunsa halusta antaa maailmalle edes hieman takaisin siitä mitä se on monille paljon matkustanelle antanut. Tietyllä tavalla koen, että hyvinvointi ja hyväosaisuus tuovat mukanaan myös tietynlaista vastuuta. Monet meille itsestäänselvät asiat ja perusoikeudet ovat suurelle osalle maailman väestöstä vain kaukainen haave. Meille luku- ja laskutaito ovat itsestäänselvyyksiä, mutta surullisen monelle lapselle maailmassa koulutus on suurin haave, joka ei välttämättä koskaan toteudu. Ilman koulutusta köyhyyden kierre jatkuu, mutta saadessaan mahdollisuuden opiskeluun, voi näistä vaikeissa olosuhteissa kasvaneista lapsista tulla vastuuntuntoisia aikuisia, jotka pystyvät tasoittamaan polun seuraaville sukupolville. Ei kukaan yksin pysty vuoria siirtämään, mutta jokainen voi pienillä valinnoilla omien mahdollisuuksiensa puitteissa olla tekemässä parempaa huomista myös niille, jotka ovat meitä huonommassa asemassa.

Travel Bloggers Give Back tempauksen alullepanijana on toiminut Milla Himberg, ja minun lisäkseni tämän vuoden tapahtumaa ovat olleet järjestämässä Inka Khanji, Elina Mälkiä, Sanna Kanninen ja Heini Hirvonen. Lisää tempauksesta, sen taustoista ja hyväntekeväisyyskohteestamme voit käydä lukemassa osoitteesta www.travelbloggersgiveback.com. Sivuilta löytyy kuvagalleria messuilla myytävistä kuvista, ja niiden joukosta löytyy myös yksi minun kuvaamani otos. Näyttely on auki koko messujen ajan, mutta kuvat ovat myynnissä vain lauantaina ja sunnuntaina. Tervetuloa messuille ja tutustumaan samalla näyttelyymme!

Kuvat: Inka Khanji

MaaritComment