Travel & Photography

Blogi

Valokuvablogi - Matkablogi : Valokuvausta, matkailua, luontoa, kaupunkeja, hevosia ja tapahtumia.

Saxon - Bohemian Switzerland

Ryhtyessämme valitsemaan jotain uutta matkakohdetta, on ensimmäinen työkaluni kohteen valintaan Google Maps. Minusta on mukavaa vain kuljeskella kartalla, mittailla kohteiden välisiä etäisyyksiä ajomatkoineen, googlata kuvia kartalta löytyvistä paikan nimistä, pomppia kartan katunäkymässä ja tunnustella mikä maa nähtävyyksineen tuntuisi juuri nyt sopivimmalta. Näin aloitin haarukoimaan sopivaa kohdetta, kun puntaroimme vaihtoehtoja tämän kuluneen syksyn lyhyelle lomalle. Tyydymme harvoin pysymään esimerkiksi vain kaupungissa, sillä usein haluamme lomalla luonnon helmaan. Koska meillä oli tarkoitus olla reissussa vain neljä yötä, oli ensiarvoisen tärkeää, että valitsemastamme kohteesta ei olisi liian pitkä ajomatka luonnonpuistoihin. Käytössä olevan ajan ja budjetin perusteella kohteeksemme valikoitui Praha, josta ajoi reilussa parissa tunnissa Böömin- ja Saksin Sveitsin kansallispuistoihin Saksan ja Tšekin rajalle.

Elben hiekkakivivuoriston alueelta Saksasta ja Tšekeistä löytyy kaksi hieman tuntemattomampaa, mutta sitäkin kiinnostavampaa kansallispuistoa. Saksan puolella tämä puisto kulkee nimellä Saksin Sveitsi (Sächsische Schweiz - Saxon Switzerland) ja Tsekin puolella nimi on vastaavasti Böömin Sveitsi(České Švýcarsko - Bohemian Switzerland). Näiden puistojen saattaisi nimen perusteella virheellisesti ajatella kuuluvan jonnekin päin Sveitsiä, ja nimi onkin saanut alkunsa 1800-luvulla kahdelta sveitsiläiseltä taiteilijalta, jotka vertailivat Saksin alueen maisemia kotimaahansa Sveitsiin. Samaan aikaan nimi vakiintui käyttöön suuremman yleisön tuntemana ajan kirjallisten julkaisujen kautta, ja myöhemmin myös Tšekin puoli puistosta sai nimen perään viittauksen Sveitsistä.

Molemmille puistoille ovat tunnusomaisia korkeat eroosion muovaamat hiekkakivikalliot ja tunnelmalliset metsät, jotka jäävät kallioiden syleilyyn. Saksan puolella puiston tunnetuin nähtävyys on Bastein silta, ja Tšekin puolella Pravčická brána, joka on Euroopan suurin luonnon muovaama kivikaari. Näiden lisäksi molemmat puistot tarjoavat runsaasti nähtävää, mutta itselleni ehkä kiinnostavinta antia olivat loistavat patikointireitit.

DSC_2762-4.jpg
DSC_5121.jpg
DSC_2767.jpg
DSC_5203.jpg
DSC_5264-2.jpg
DSC_5306.jpg
DSC_2846.jpg
DSC_5297.jpg
DSC_5349.jpg
DSC_5339.jpg
DSC_5352.jpg

Saapuessamme Saxoniin aamuiselta kuvausretkeltä Rakotzbrückelta, suuntasimme suoraan patikkapoluille. Olimme selvittäneet ennen matkaa suurin piirtein paikan, josta pystyisimme aloittamaan patikoinnin. Jätimme auton parkkiin tien varrelle Bad Schandaun kylän jälkeen ja aloitimme taivaltamisen ylöspäin. Jyrkkien kallioiden vuoksi alue tarjoaa kunnon nousuja, joten tyystin rapakuntoiselle en suosittelisi ainakaan Saksan puolen reittejä pitempään vaellukseen.

Jos näissä puistoissa vierailusta haluaisi ottaa mahdollisimman paljon irti suosittelisin varaamaan molempiin - sekä Saxoniin, että Bohemiaan vähintään yhden konaisen päivän, mutta me teimme patikkaretkemme molempien puistojen puolella yhden päivän aikana. Patikoituamme muutaman tunnin ajan Saxonin puolella siirryimme iltapäivällä Hrenskon kylään Tšekkeihin, josta lähtevät polut Pravčická bránalle. Pravčická bránalle kulkeva reitti on selvästi helpompi, kuin mitä vaellusreitit olivat Saxonissa. Maisemat patikkapoluilta olivat mielestäni Saksan puolella hienommat, mutta reitit olivat kuitenkin haastavampia.

Päivän patikointien jälkeen jäimme yöksi Hrenskon kylään, josta olimme varanneet Hotel Hawelin kattokerroksesta piskuisen huoneen jaetulla kylpyhuoneella. Huone tyylikkään hotellin koirankoppiosastolla kustansi vain 30 euroa yöltä, joten se sopi meidän tiukan budjetin matkamme yösijaksi varsin mainiosti. Huone oli kallistuvan katon vuoksi niin matala, että sinne täytyi kulkea kyyryssä, mutta nukkumaan mennessä huoneen kattoikkunasta tuikkiva kirkas tähtitaivas kruunasi mukavasti onnistuneen ulkoilupäivän.

Bastei

Saksin Sveitsin (Sächsische Schweiz - Saxon Switzerland) kansallispuiston merkittävin nähtävyys on Bastein silta, josta aukeavat upeat maisemat Elben jokilaaksoon. Bastein komeat hiekkakivikalliot ja maisemat innoittivat aikoinaan useita taiteilijoita, ja aluetta ruvettiin kehittämään turismia silmälläpitäen. Näköalapaikoille pääsyä helpottamaan Bastein kalliolle päätettiin tehdä silta. Silta rakennettiin aluksi puusta, mutta kasvavien vierailijamäärien vuoksi puinen rakennelma korvattiin kivisellä sillalla, joka on edelleen paikallaan.

Lähdimme ajamaan yöpaikastamme Tšekin Hrenskosta Basteille aamulla jo ennen viittä. Saksan puolella oli ollut edellisenä päivänä jonkin verran tietyömaita, joiden vuoksi matkanteko hidastui joutuessamme muuttamaan ajoreittejä. Halusimme varautua pieniin viivytyksiin matkanteossa, mutta onneksi pääsimme kulkemaan sujuvasti aamun liikenteessä, eikä matka kestänyt puolta tuntia kauempaa. Ajoimme auton aivan Bastein sillan vieressä olevan hotellin paikoitusalueelle, josta oli sillalle noin kymmenen minuutin kävelymatka. Saapuessamme paikalle oli vielä pimeätä, mutta päivä valkeni nopeasti. Saimme sillalle avautuvalla näköalapaikalla seuraa muutamasta muusta turistista, mutta muuten alue huokui rauhaa aamuvarhaisella. Aamu Basteilla oli ihastuttava ja mieleen jäi elämään pieni haave palata kohteeseen vielä joskus uudemmankin kerran. Saimme kulumaan Basteilla reilun pari tuntia, ja kahdeksan jälkeen olimmekin jo valmiina suuntamaan kohti reissumme viimeistä etappia Prahaa.

❤ BLOGLOVIN    FACEBOOK    INSTAGRAM 

MaaritSaksa18 Comments